Drobečková navigácia

 

Predtým, ako som mal možnosť bližšie spoznať značku Fjällräven, som ju mal zaškatuľkovanú skôr ako značku oblečenia do severských krajín, do lesa a dobrodružné cesty sychravou krajinou. No za posledný rok som túto značku spoznal omnoho lepšie a musím povedať, že ani zďaleka to nie je iba kvalitné oblečenie pre lesákov. V portfóliu majú mnoho technických a ľahkých kúskov s výnimočnými parametrami a s už klasiky výborným dizajnom. Ich veci som otestoval na náročnom treku púšťou Wadi Rum v Jordánsku, na skialpových túrach v Tatrách či v horách Albánska a Čiernej hory. A veru osvedčili sa všetky. Ale predsa len mám dva kúsky, ktoré mi prirástli k srdcu najviac, a to bunda Keb Eco-shell Jacket a kraťasy Keb shorts. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim opísať prečo:)

KEB ECO-SHELL JACKET

Ide o technickú bundu z materiálu ECO-SHELL, 3-vrstvový materiál s vodným stĺpcom 30.000mm a priedušnosťou 26.000g/m2/24h. Váha bundy je veľmi príjemných 570g, čo ju radí medzi kategóriu ľahkých búnd. Prvé, čo ma zaujalo bol dizajn, veľmi jednoduchý, ba priam minimalistický s maličkým logom. Presne ako to mám rád. Taktiež farby sú decentné a verné severskému vkusu.

Strihovo je bunda riešená výborne - predĺženie na zadku je dostatočné na to, aby som mal kríže chránené aj pri zohýbaní, čo ako krajinársky fotograf pri fotení robievam často a preto je strih pre mňa veľmi dôležitý. Rukávy majú dostatočnú dĺžku, takže sa pri rozpažení zbytočne nevyťahujú. Kapucňa je veľká aj na skialpovú či horolezeckú prilbu, ale pokiaľ ju práve nemáte, ponúka dostatočné množstvo nastavení tak, aby na hlave držala aj v silnom vetre. Výborný je aj malý šilt na kapucni, v daždi je veľmi nápomocný. Náprsné vonkajšie vrecká sú veľké, takže som pri fotení nemal problém odložiť tam rukavice, mobil, filtre na fotenie či krytku objektívu. Z vnútornej strany vreciek je príjemný microfleece, ktorý fajnovo zohreje ruky. Najlepšou vlastnosťou bundy je samotný materiál, ktorý je strečový, čo pri bundách s takýmito parametrami (vodný stĺpec) nebýva vôbec bežné. A to je veru skvelá vec. Keď sa skĺbi podarený strih s elastickým materiálom, tak sa bunda jednoducho nepohne ani pri najnáročnejších pohyboch a všetko ostáva tam kde má.

Nesmierne ma potešilo, že Fjällräven pri svojom oblečení myslí na detaily. Napríklad vo vnútornom náprsnom vrecku nájdete druhé, menšie, ktoré slúži na telefón a fakt je táto vychytávka jednoduchá a funkčná - telefón Vám aj z otvoreného vrecka len tak nevypadne.  A takýchto detailov, ktoré robia z nosenia týchto vecí zážitok je dostatok na všetkých kúskoch od Fjällräven. Bundu som tento rok 2 krát impregnoval pomocou Eco-Shell Impregnation. Ide o ekologicky nezávadnú impregnáciu, ktorá zároveň pomáha predĺžiť životnosť bundy, tak prečo nie:)

KEB SHORTS

Ďalším mojim obľúbencom od Fjällräven sú kraťasy Keb shorts. Opäť ide o technický kúsok, ktorý je okrem klasického materiálu G-1000 doplnený aj strečovým materiálom a práve to pre mňa posúva tieto kraťasy na top level. Dokonca až na taký, že som prakticky celé leto nič iné nenosil:) Strihovo tu Fjällräven neostal nič dlžný svojej povesti a šortky sedia ako uliate. Tam, kde je to najviac potrebné, je vzdušný a strečový materiál, čiže sú vhodné aj na aktivity, kde potrebujem voľnosť pohybu - napríklad ferraty alebo aj moje fotenie.

Vrecká na stehnách sú klasickým dizajnovým a funkčným prvkom pri oblečení od Fjällräven. Opäť sa mi aj tu páčia detaily - v jednom vrecku nájdete opäť menšie elastické sieťové vrecko, ktorá dobre slúži na mobil a ten potom nebehá vo vrecku hore dole. Druhé vrecko je zas po odopnutí cvokov chránené ešte zipsom, čo je zas fajn, ak tam nosíte peniaze, doklady alebo peňaženku. Veľmi dobre sú vyriešené aj hlavné vrecká. U mnohých šortiek je vstupný otvor veľký, sklon aj hĺbka vrecka malá a potom má človek pocit, že mu z vrecka každú chvíľu vypadne mobil alebo kľúče. Tu to nehrozí. Vrecká sú dostatočne hlboké a vstupný otvor je orientovaný tak, že aj keď som napríklad pri lezení ferraty dvíhal nohu hore ako som vládal, mobil či kľúče zostali bez pohnutia vo vrecku. A to je možno malý detail, ale pre mňa dosť dôležitý. 

Na zadnej časti šortiek sa nachádza materiál G-1000, ktorý je naozaj pevný a odolný, a človek nemusí riešiť či si sadá na ostré skaly alebo na niečo, čo by jemnejší materiál mohlo poškodiť. Pri G-1000 to na 100 % nehrozí. Jediná výtka je iba to, že materiál G-1000 v čiernej farbe na predných vreckách je dosť náchylný na lepenie prachu, vlákien a podobne, a na čiernej farbe to dosť vidno. Inak si tieto technické šortky u mňa zaslúžia absolutórium.
BORIS MICHALIČEK