Drobečková navigácia

Vlna je mäkký, odolný a vlhkosť odvádzajúci materiál. Navyše nezachytáva pachy a úžasne hreje - čo viac by sme mohli po outdoorovom materiáli chcieť? Hádajte: je to udržateľnosť. A podľa Erika Blomberga, vedúceho oddelenia inovácií vo Fjällräven, sme na dobrej ceste.

Vlna je naozaj mimoriadny materiál s bohatou, viac ako 10 000 rokov dlhou minulosťou. A dlhá žiarivá budúcnosť ju ešte čaká. Vo Fjällräven patrí k základným materiálom, a to nielen vďaka charakteristickým vlastnostiam (je to vysoko funkčný materiál), ale aj preto, že sa recykluje ľahšie ako iné materiály a ponúka rozmanité využitie.

Starostlivosť o ovce
Ovce boli jedny z prvých zvierat, ktoré boli domestikované, a to zhruba pred 10 000 rokmi v Mezopotámii. Každé spoločenstvo oceňovalo na týchto zvieratách iné hodnoty, a preto boli šľachtené z mnohých rôznych dôvodov. V dnešnej dobe máme na svete rozmanité plemená oviec a rôzne typy vlny. Jednu vec však majú spoločnú - u všetkej vlny musíme poznať jej pôvod. Potrebujeme vedieť, že o ovce bolo postarané eticky. Erik Blomberg, vedúci oddelenia inovácií vo Fjällräven, vysvetľuje: „U vlny, ktorú nakupujeme vo Švédsku, je to ľahké, lebo sa na farmy dostaneme za pár hodín. Pokiaľ ide o vlnu, ktorú nakupujeme na Novom Zélande a v Austrálii, spolupracujeme s firmou ZQ wool - to znamená, že s farmami máme uzavreté zmluvy a podľa potreby ich môžeme navštíviť."

Cesta k vlneným produktom s plne dohľadateľným pôvodom nie je však tak jednoduchá. Ostrihaná a roztriedená vlna sa zvyčajne zváža z mnohých fariem, čistí sa alebo perie vo veľkých objemoch a až potom je ponúknutá na globálnom trhu. Fjällräven vlna s dohľadateľným pôvodom pochádza z niekoľkých vybraných fariem, ktoré spĺňajú prísne požiadavky ZQ. Táto vlna je potom vyčistená a spradená do priadze bez toho, aby bola zmiešaná s vlnou z iných zdrojov. Potom sa z nej vyrábajú rôzne typy vlákien na rôzne použitie. Erik pokračuje: „Naším cieľom je, aby všetka vlna, ktorú kupujeme, mala dohľadateľný pôvod. U niektorých typov vlny je to pomerne jednoduché, u iných trochu ťažšie." Veci sa však menia a my, čo je oveľa dôležitejšie, sa posúvame správnym smerom na ceste ku globálnym dodávkam vlny s plne dohľadateľným pôvodom pre všetky naše produkty Fjällräven.


Funkčnosť
Vlna je vysoko funkčný materiál. Má skvelé izolačné vlastnosti a dokáže si jedinečným spôsobom poradiť s vlhkosťou. Vlákna, vzniknuté na základe proteínov, dokážu pojať veľké množstvo vody bez toho, aby došlo k strate izolačných vlastností. Vzhľadom k tomu, že je voda zachytávaná vo vláknach, nevzniká priaznivé prostredie pre šírenie baktérií, čo znižuje riziko zápachu. Vlna je prírodné vlákno, takže je prirodzene rozložiteľná, ale aj veľmi odolná. Nie je však pevná tak ako syntetické vlákna. Erik radí, ako sa najlepšie starať o vlnené produkty: „Neperte ich príliš často. Vlna má prirodzené vlastnosti, vďaka ktorým nezachytáva pachy, takže ich nemusíte prať tak často ako syntetické vlákna. Stačí, keď oblečenie a vybavenie zavesíte von, aby sa vyvetralo. A keď sa vám obľúbený sveter na lakťoch zodrie, našite tam látkové záplaty a budete mať originálny kus, ktorý budete milovať ešte viac."

Dopad na životné prostredie
Jedným z hlavných cieľov spoločnosti Fjällräven je vždy vyrábať produkty, ktoré budú mať čo najmenší dopad na životné prostredie. Mali by byť odolné, ľahko opraviteľné a po skončení používania recyklovateľné. Na výrobu našich produktov sa rovnako snažíme používať viac obnoviteľných materiálov. Erik k tomu dodáva: „Vlna spĺňa všetky požiadavky na to, aby bola považovaná za dobre obnoviteľný materiál s funkčnými vlastnosťami, ktoré možno využiť pri výrobe outdoorového oblečenia."

Erik pracuje v tomto odvetví mnoho rokov a jednou z pozitívnych zmien, ktorú spozoroval, je zvýšený záujem ľudí o vlnené produkty. A dodáva: „Naši zákazníci dnes chcú vedieť, odkiaľ materiály a produkty pochádzajú a ako boli vyrobené. Je to dôležitý posun." Spoločne môžeme pracovať na tom, aby sme inšpirovali viac ľudí k tomu, aby si uvedomili vysokú hodnotu vlnených produktov a aby sa o ne správne starali a používali ich, ako najdlhšie to bude možné.


Rozmanité využitie
Erik pokračuje: „V posledných štyroch rokoch sme strávili veľa času zisťovaním, ktoré typy produktov, mimo tradičných svetrov a základnej vrstvy, by sme z vlny mohli vyrábať." Pre tím Fjällräven je veľmi dôležité, že sa vlna neobmedzuje len na vlnu merino, ktorá je skvelá na produkty, ktoré sa nosia priamo na kožu. Existuje totiž mnoho ďalších typov, ktoré sa dajú využiť na výrobu rozličných produktov. Na zadnú stenu batohu Lappland Hike 15 alebo ako výplň bundy Sing Parka sme použili vlnu z prebytkov, košeľu Övik Re-Wool Shirt sme potom vyrobili z husto tkanej recyklovanej vlny. Vieme, že oblečenie, ktoré každý deň nosíme, má enormný vplyv na našu planétu a jej obyvateľov. A preto sa tešíme, že v budúcnosti bude vlny a vlnených produktov Fjällräven stále pribúdať.

Zoznámte sa s Kånken Re-Wool

Milujeme vlnu, takže nápad na vlnenú variantu ikonického batohu Kånken sa zrodil úplne prirodzene. Batoh je vyrobený z materiálu Melton z recyklovanej vlny, pri ktorého výrobe boli použité vedomosti získané počas stoviek rokov existencie výroby. Zadný panel a vrecká sú z materiálu G-1000 HeavyDuty Eco S, vnútri hlavnej komory je vyberateľná podložka na sedenie.

Produkty v článku