Drobečková navigácia

Vodeodolný, udržateľný a extra pevný materiál z dielne Fjällräven

Fjällräven predstavuje Bergshell. Nejde o žiadny projekt, ide o nový materiál, a nie hocijaký. Je čiastočne vytvorený z recyklovaného nylonu s certifikáciou Global Recycled Standard a vďaka TPU laminovaniu má vodný stĺpec až 10 000 mm. A pretože na jeho výrobu boli použité tie najmodernejšie techniky tkania, sľubuje tiež neuveriteľnú odolnosť proti predratiu či roztrhnutiu.

 

Pred niekoľkými rokmi zákazníci začali pátrať po tom, prečo nemá Fjällräven vo svojej ponuke vodeodolný batoh. Dlhú dobu predstavovala kombinácia batohu z materiálu G-1000 HeavyDuty a pláštenky dostačujúce riešenie pre väčšinu outdoorových aktivít. Potom ale prišiel Fjällräven s kolekciou Bergtagen pre vysokohorský treking. Celá je navrhnutá tak, aby poskytla maximálnu výkonnosť a spoľahlivosť, nerobí však kompromisy ani v otázke odolnosti a udržateľnosti. Keď ale v septembri roku 2017 uzrel rad Bergtagen svetlo sveta, jeho súčasťou nebol žiadny batoh. A vývojári produktov Fjällräven cítili, že kvôli tomu nie je kompletný. Hoci nájsť vodeodolný materiál a dodať mu patričnú odolnosť nebolo tak náročné, vytvoriť ho v udržateľnej variante dosahujúci štandardov Fjällräven už bol celkom oriešok.

"Všetky vodeodolné materiály, ktoré sme videli, boli pre Fjällräven moc lesklé a nablýskané," vysvetľuje Svante Bjökroth, produktový vývojár Fjällräven. "Žiadny z nich nebol ani dostatočne odolný. Navyše sme hľadali dodávateľa, ktorý by zdieľal našu myšlienku ohľadom udržateľnosti. Nemôžeme vyrábať iba funkčné a trvanlivé materiály. Súčasťou dizajnu Fjällräven aj našich materiálov je tiež udržateľnosť."

Výsledkom je Bergshell, ktorý už stihol získať ocenenie OutDoor Industry Award.


Prečo je Bergshell tak skvelý?
Bergshell sa vyznačuje vysokou odolnosťou nielen voči predratiu, ale aj pretrhnutiu. Je to vďaka kombinácii bežného vlákna so vzduchom tvarovanou priadzou, ktoré sú spradené do ripstopovej tkaniny s plochou textúrou.

Bežné ripstopové textílie (A) majú nerovný povrch vďaka ripstopovým vláknam, ktoré na zvršku látky vytvárajú rôzne hrbolčeky a výstupky. Vlákna naspodku sú tak chránené, ale tie ripstopové na povrchu sa opotrebovávajú rýchlejšie. Plochá textúra materiálu Bergshell (B) tomuto zabraňuje, látka sa odiera rovnomerne po celej ploche a vďaka tomu vydrží omnoho viac než obyčajný ripstop. Fjällräven navyše kombinuje klasické vlákno so vzduchom tvarovanou priadzou. Bežné hladké vlákna totiž výborne odolávajú proti roztrhnutiu, ale môžu sa predrať. Keď ich ale spojíte s priadzou tvarovanou vzduchom, ktorá sa síce ľahšie pretrhne, ale vďaka svojmu členitému povrchu poskytuje výbornú odolnosť proti oderu, vznikne materiál, ktorý v sebe kombinuje to najlepšie z oboch vlákien.

Bergtagen Backpack 38
Fjällräven využil špecifické kvality materiálu Bergshell a vytvoril niekoľko nových batohov a tašiek, okrem iného aj batoh Bergtagen 38 určený pre vysokohorskú turistiku. Jeho vzniku predchádzala dlhá diskusia s odborníkmi zo Švédskej asociácie horských sprievodcov, ktorí ho na vlastnej koži testovali v teréne. Mnohým testom vnútri i vonku ho podrobil tiež Fjällräven. Batoh má odnímateľný drevený rám s FSC certifikáciou a horné veko a bedrový pás, ktoré možno odopnúť. Zároveň je kompatibilný s hydratačným systémom. Je dostupný v dvoch veľkostiach: small / medium a medium / large. Na prednej a bočnej strane má navyše praktické pútka pre upevnenie čakanov, lyží a snežníc a nechýba ani daisy chain popruh.